En första lägesrapport 15 februari 2021
Den 21 december 2020 fick vi ett mail från vår handläggare på ForumCiv som meddelade att vår projektansökan var godkänd! I slutet av januari kom ett avtal med flera bilagor att skriva under samt besked om att utbetalning av projektmedlen skulle dröja till slutet februari/början mars. Vi informerade Omar Dem, som är projektets kontaktman i Bansang, om att de måste öppna ett särskilt bankkonto för projektet så att vi kan överföra pengar dit, enligt plan, när vi får anslaget. Men först måste de ha klart med två firmatecknare i föreningen, valda på årsmöte i föreningen och protokollfört.
Vi har mailat ett avtal mellan SAELG och Sololo Tabokoto Kankilling Kafoo med bilagor för dem att gå igenom och sedan signera. Vi har fört samtal via Omar med föreningen i Bansang om hur vi ska komma igång.
Vårt planerade stora uppstartsmöte, med föredrag om fattigdomsbekämpning och information om projektet, kan inte genomföras som planerat beroende på Covid-19 situationen. Inte heller kan vi från Sverige komma dit för att medverka vid informationsmöten, projektledar- och cirkelledarutbildningar i starten av projektet som planerat.
Men vi har tur: Annica Holmberg, erfaren biståndsarbetare med ”rätt fokus” på underifrånperspektiv och rättigheter, och som vi fört samtal med redan i samband med vårt arbete med ansökan, råkar befinna sig i sin Gambia-bostad i Tanji.
Annica och Fatou Touray, vår trogna ”möjliggörare” i Brikama, får 10.000 SEK (ett förskott från SAELG) och detaljerad budget för detta belopp. Och efter samtal via Zoom och mail åker de upp till Bansang och genomför en inledande utbildning för styrelsen och projektledningsgruppen. I samråd med styrelsen i Bansang beslutas att utbildningen genomförs den 13 februari.
Vi har fått en kort information om att allt fungerat! Deltagarna verkar nöjda och glada. Annica ska informera om den genomförda utbildningen, Fatou ska redovisa ekonomin och Omar meddelar att styrelsen i Sololo Tabokoto Kankilling Kafoo ska ha möte på fredag(19/2) och gå igenom sekreterarens noteringar från utbildningen innan de mailar rapporten till oss.
I fredags (13/2) damp plötsligt projektpengarna från ForumCiv ner på Föreningen SAELGS speciella projektkonto i Sverige. Vår kassör Gunilla har nu haft direktkontakt med en bank i Bansang, som enligt vad Omar försökt reda ut, ska kunna ta emot pengar från Europa via Trustbank i Gambia, och där föreningen nu skaffat ett konto. Gunilla har fått uppgifter som gör att vi i alla fall vågar försöka med en mindre transferering som ett test .
Vi har skrivit de flesta av de studiematerial som vi ska utgå ifrån i verksamheten under året och läst in dem på engelska. Cirklar under Delmål 3 Networking, IT, informationssökning och opinionsbildning återstår att ta fram underlag för. Så text och ljudfiler ligger nu på vår projekthemsida som man kan nå med hjälp av en länk från www.SAELG.org under fliken Projekt.
Även ett cirkel-/workshop-material, som vi kallar ”Strategy for men” (om hur de ska stödja kvinnorna) ligger nu på hemsidan som text- och ljud fil.
Vad händer nu?
Nu börjar Ingrid och Rosalie jobba med upplägg av cirkelledarutbildning på distans.
Under tiden börjar de i Bansang rekrytera blivande cirkelledare för de olika typerna av studiecirklar. I utbildningarna ska ledarna få hjälp att anpassa studiematerialen efter sina och deltagarnas förutsättningar och ambitioner och lägga upp sina egna cirklar.
Vi ska också undersöka vilka andra språk vi behöver läsa in cirkelmaterialet på, varje cirkelledare måste ju få chans att höra underlagsmaterialet på sitt språk. Här är Fatou och Omar ovärderliga resurspersoner, med goda kunskaper i engelska och många av de lokala språken och alla kontakter i Gambia. De kommer att behöva delta som översättare i distansutbildningarna.
Vi diskuterar också hur vi kan förbereda oss för att komma igång med ett ”huvudkontor” i Bansang, som ska utrustas för projektledningsgruppens och cirkelledarnas arbete med hjälp av IT.
Vår ambition är, att om detta projekt under 2021 fungerar enligt plan och budget och till belåtenhet för kvinnorna i Bansang, fortsätta med fördjupande och breddande arbete i ett nytt kanske 3-årigt projekt via ForumCiv, i alla fall ansöka om det. Men det skulle inte kunna fortsätta direkt efter detta projekt utan 2022 blir ett rapporterings- och ansöknings år och ett ev. nytt projekt kan starta tidigast 2023. Därför kan vi inte åta oss avtal för lokal mm som sträcker sig längre än 2021. Vår partner i Bansang har kommit upp med ett förslag till lösning av lokalfrågan som de undersöker och diskuterar.
Nu avvaktar vi med spänning deltagarnas egen rapport om utbildningen i fredags, innan vi tar nästa steg. Och därefter vidtar diskussioner om avtalet, med ett lokalt antikorruptionsprogram mm som de inledde en diskussion om i fredags, och som vi hoppas komma överens om, signera och få hem till Sverige så småningom.
Rosalie Sanyang
Projektledare och ordförande i SAELG